bM 2011. július 6. 14:23

Csillogó nyomorultak

Ezév februárjának színpadi szempontból valószínűleg legfontosabb DVD- és blu-ray-megjelenése A nyomorultak (Les Misérables) 25. évfordulós díszelőadásának (in concert) magyar feliratos változata volt. A koncertet tavaly tartották a londoni O2-ben sztárszereposztással, több mint ötszáz fő közreműködésével, így méltó utódja lett az 1995-ös 10. évfordulós álomkoncertnek, melyen Vikidál Gyula is fellépett.

Magát a darabot lehet a zenés színház csúcsának tekinteni, lehet az eredeti mű megcsúfolásának, zseniálisnak, giccsesnek; de az biztos, hogy megkerülhetetlen. A nyomorultak idén 26. évével a West End történetének leghosszabb ideig és ideje futó zenés színműve (ezzel megelőzve a Broadway összes produkcióját is). Lám a mi A padlásunk se marad le sokkal a maga 23 évével.

Ez az előadás nem a legideálisabb a Les Miszel való megismerkedésre, azonban az élmény felelevenítésére, a zenében és a darab csodálatos világában való elmélyülésre keresve se találhatnánk megfelelőbb kiadványt. Ezt azért írtam, mert ez a díszelőadás tényleg egy előadásnak álcázott koncert, szemben a nemrég itt is bemutatott Sakkal, ami viszont inkább egy koncertnek álcázott színházi előadás volt. Itt a színészek több jelmezt és kelléket használnak, ellenben mindig a közönségnek énekelnek. A duettek a kivetítőkön filmes eszközökkel válnak dialógussá, a színészek inkább arcukkal testükkel operálhatnak, mint interakciókkal.

Ugyan ebből adódik, hogy ha valaki meghal, csak lesétál a színpadról, így nagyon kell figyelni a szöveget, hogy mi történik, ami viszont igazi kihívás, tekintve hogy két és fél órába sűrítették a szerzők Victor Hugo vaskos regényét jóformán semmi prózát használva.

A DVD/blu-ray játékideje azonban közel három óra, adódik a kérdés: mi történik a maradék fél órában? Természetesen ott a tapsrend, no meg a ráadások. Nem is akármilyenek: az utolsó két dalhoz a szereplőkhöz csatlakozik ez eredeti 1985-ös londoni társulat, a produkció 2010-ben aktuális társulata (Queen's Theatre), valamint a Barbicanben futó felújítás társulata is, így a négy Valjean kvartettjében is meghallgathatjuk a „Bring Him Home (Vezesd haza)” című dalt, mely a koncert egyik legfelemelőbb pillanata. Ezen kívül meghallgathatjuk a producer, Cameron Mackintosh valamint a szerzők beszédeit, szerencsére mindet magyar (illetve további 13 választható) nyelven. Extraként kapunk még egy bemutatónak sok, kisfilmnek kevés (jobb szó híján) öntömjénezést, de anélkül nem veszít senki semmit.

Mindenesetre ez egy igazán jó vétel, kötelező minden musicalkedvelőnek, hisz egy igazán varázslatos koncertnek lehetünk részesei. Ellenben aki a darabra kíváncsi, ajánlom hogy előbb nézze meg valamelyik produkciót (Magyarországon is játsszák rendszeresen különböző színházak, múlt hónapban a Margitszigeten is látható volt), vagy nézzék majd meg a 2012-ben forgó filmváltozatot is.

A bejegyzés trackback címe:

https://onstage.blog.hu/api/trackback/id/tr423044470

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Royal Albert Hall fantomja 2012.04.03. 10:37:11

Ezév februárjának színpadi szempontból valószínűleg legfontosabb DVD- és blu-ray-megjelenése Az Operaház fantomja 25. évfordulós díszelőadásának (The Phantom of the Opera at the Royal Albert Hall) magyar feliratos változata volt. (Még akkor is, ha csak...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása