bM 2012. február 24. 19:58

Iskolapélda

Sokat gondolkodtam, mit is írhatnék a Szigligeti Színház Légy jó mindhalálig bemutatójáról. Alapvetően a véleményem az, hogy iskolapéldája lehetne annak, hogy lehet egy végletekig unalmas előadást az utolsó öt perccel teljesen megmenteni. Őszintén. Azt ugyan nem állíthatom, hogy minden előítélet nélkül ültem be a színházba, hisz bár mind Kocsák Tibor, mind Miklós Tibor munkáit nagyon szeretem és tisztelem, a közös munkáikért eddig sajnos egyszer sem tudtam lelkesedni.


©Szigligeti Színház

Példának okáért hadd említsem meg a Madách Színházban látható Anna Kareninát, mely nekem, akit botfüllel teremtettek, inkább tűnt versengésnek, mint műalkotásnak. Kocsák nagyot akart alkotni, melynek sajnos az lett az eredménye, hogy elég hamar belefájdult a fejem.

Ehhez képest a Légy jó mindhalálig egyértelműen pozitív csalódás volt. Bár, mint fentebb említettem, az, hogy úgy jöttem el a darabról, hogy „ez jó volt”, tényleg az utolsó perceknek köszönhető, hisz ott sűrűsödött össze, ami szerethető volt benne. Egyrészt a történet az iskolaszéki tárgyalással és a kétségbeeséssel tetőpontjára ért, majd egy utolsó csavarral megoldódott. Másrészt a darab egyetlen jó humorú jelenete, az igazgató szobája nyitotta ezt a blokkot. Harmadrészt igazi jó musicalszámok zárják a darabot. Negyedrészt a látványvilágban bekövetkező váltás is az ínyemre volt (az az óra fantasztikus).

Persze az sem mindegy, hogy kik uralták a színpadot ebben a pár percben: az előadás gyermekszereplői egytől egyig zseniálisak, nem is lenne igazságos bármelyiküket külön kiemelni, legfeljebb a főszerepet bámulatosan játszó Kátai Mátét; míg a felnőtt szereplők közül Kertész Marcellát és Kautzky Armandot.

A bemutató érdekessége egyébként, hogy a Török Jánost játszó Dósa Mátyás ugyanezzel a darabbal vált először ismerté, szintén Radó Denise rendezésében, szintén Csík György díszletei közt, ám a József Attilában másfél évtizede Nyilas Misit játszotta.

A bejegyzés trackback címe:

https://onstage.blog.hu/api/trackback/id/tr993971693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása