„Nem tudhattam, hogy egy verembe verem be!”

Gyermekkorom egyik jelentős változója volt A dzsungel könyve című Dés–Békés–Geszti darab CD-kiadványa. Persze nem annyira, mint A padlás, de így is épp elég érzelmi kötelék fűz hozzá. A padlással ellentétben a januárban a tizenötödik születésnapját ünnepelt A dzsungel könyvét sosem láttam színpadon, így félelemmel vegyes örömmel ültem be testvéreimmel és szüleimmel február 13-án a Pesti Színházba.

Józan László Maugli szerepében
Józan László Maugli szerepében (©Vígszínház)

A színpadképet meglátva buzgón próbáltam belehelyezni az ismert dalokat Dávid Attila díszleteibe. Miután egy iskoláscsoportot sikerült mögöttünk a helyükre ültetni elkezdődött a zenés játék. Engem már a „Nyitány”-nyal sikerült megvenni. Az ismerős dallamra járt törzsi tánc szempillantás alatt visszarepített gyermekkoromba. Ezek után sorra jelentek meg a színpadon a lemezről ismert hangok: Borbiczki Ferenc (Akela), Reviczky Gábor (Balu), Kútvölgyi Erzsébet (Bagira) és Méhes László (Ká), kik ugyan úgy szórakoztatják a gyerekeket, mint másfél évtizeddel ezelőtt.

Természetesen tökéletes semmi sem lehet, így ez a darab is magában hordoz minden betegséget, melyet a gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt szólni akaró műalkotások magukban szoktak: egyszerre mindenkinek megfelelni nem lehet. Emellett a hangosítás tökéletlensége és az iskoláscsoport összejátszva sajnos igencsak akadályoztak a színpadon elhangzottak tökéletes értésében. Itt mutatkozott meg Kútvölgyi Erzsébet nagysága: őt mindig tisztán lehetett hallani, áriája pedig egyértelműen a mű tetőpontja.


Bagira, Balu és Maugli (©Vígszínház)

Minden negatívumtól függetlenül egy percig sem bántam meg, hogy elmentem az előadásra: Békés Pál fantasztikus szövegkönyve és Imre Zoltán gyönyörű koreográfiája nagyon sokat hozzáadott a Dés László és Geszti Péter jegyezte dalokhoz.
Mindannyiuknak köszönöm az élményt!

A bejegyzés trackback címe:

https://onstage.blog.hu/api/trackback/id/tr122709139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása