Gondolom, sokaknak nem kell bemutatni Fred Stroppel amerikai író Sors bolondjai (Fortune's Fools) című vígjátékát. Az 1995-ös off-Broadway-darab 2000. június 16-án érkezett a Madách Kamarába, majd egy mozgalmas évtized után 2010. február 27-én felújítva (revival) a Madách Színház nagyszínpadán kötött ki.

Én eme felújítás első évfordulóján, egy hete, február 28-án tekintettem meg az előadást, és be kell valljam, nagyon jól szórakoztam. Jobban, mint a teátrum legtöbb más produkcióján (Producerek, Anna Karenina, 39 lépcső). A darab nem volt teljesen idegen előttem; mint a Madách TV rendszeres nézője, volt némi elképzelésem mit várjak hétfő este, de az eredmény minden várakozást felülmúlt.

Magyar Attila és Nagy Sándor
Magyar Attila és Nagy Sándor, a darab férfi főszereplői (©Madách Színház)


A Sors bolondjai egyébként New Yorkban játszódik, álmaim városában (melyik színházrajongó, ne álmodna arról, hogy legalább egy rövid ideig a Broadway városában élhet). Itt találkozik (halad együtt, majd kisebb-nagyobb kitérők után újra találkozik – akár az égitestek) négy ember élete. Ők, két nő és két férfi, két felvonásban mutatják be a nézőközönségnek a párkapcsolatok különböző stációit egyfajta anakronisztikus egyvelegben. Hisz látjuk a házassági előkészületeket, az első találkozást, az esküvőt, az első csókot, a hosszú házaséveket és az első veszekedéseket. Mindezt mesterien tálalva.

Mi maradt?

A mű hasonló interpretálásban szól ma is, mint tíz évvel ez előtt, hisz nemcsak a fordítás, de a rendező és a vígjáték egyik szerelmespárja is ugyanaz. A direktor a színház igazgatója, Szirtes Tamás, aki jól ismeri a darabot, tudja, melyik sornak, melyik mozdulatnak, hol a helye a színpadon, biztos kézzel vezeti színészeit a két órán keresztül. Színészoldalról Pikali Gerda és Magyar „Nyuszómuszó” Attila a ’régi motorosok’. Játékukon ez meg is látszik, de kizárólag jó értelemben, hisz házasulandókat, házasokat kell játszaniuk. Két profi színész jól összeszokott párosa. Nem lehet véletlen az sem, hogy Magyar Attila monológjai bizonyultak a legemlékezetesebbeknek (pedig Nagy Sándornak is kijutott a jóból), és ez egyértelműen nem csak annak köszönhető, hogy a darabot így írta meg a szerző.

Mi változott?

Azonban a fentieken és az ajánlószövegecskén kívül minden más ’felújult’, mely (az eredeti bemutatót csak képekről ismerve) főleg a külcsínben és a másik két szereplő személyében érhető tetten. Az új nagyszínpadi díszletet Szlávik István alkotta, mely egyszerre minimalista és látványelemekben gazdag. Az egyszerű díszletek ilyesfajta látványos kihasználása nagyon illik a darab hangulatához, sőt kiemeli, erősíti azt (gondoljunk a kivetítők – többnyire – okos felhasználására, a semmiből előbukkanó asztalokra, ágyra, New York ábrázolási módjaira). Mindehhez pontosan passzolnak Rományi Nóra jelmezei, melyek képesek a karakterek jellemeit is árnyalni (például Jay Morrison [Nagy Sándor] esetében).

Balla Eszter és Pikali Gerda
Balla Eszter és Pikali Gerda, a darab női főszereplői (©Madách Színház)


A másik két főszerepben Balla Eszter és Nagy Sándor váltották az azóta egybekelt Szinetár Dóra–Bereczki Zoltán párost. Egy év után már ők is kellő rutinnal hozzák figuráikat. Ez is érezhető, hiszen az előadás ritmikája pazar: két felvonás alatt legfeljebb két–három poén érkezett túl korán vagy túl későn, ami egy ilyen humordömpingben igen nagy teljesítmény. Nagy Sándor jól játssza szerepét, jó volt prózában látni. Egyedül talán Balla Eszter játéka lógott ki a négyesből, kevésbé éreztem átütőnek, de így is szépen teljesített.

Az új bemutató még egy nagyon fontos új elemet hozott, mely egyben volt az este leggyengébb és legerősebb pontja: Szente Vajkot. A leggyengébb, mivel sajnos a darab eleji felvezetés (ezen az estén?) csapnivalóra sikeredett, de a színész minden más cameója, illetve az általa és Kocsák Tibor zenei vezető által írt címadó dal mind fénypontnak számítottak.

Mindezeket figyelembe véve bátran ajánlom mindenkinek a Sors bolondjait, ha tartalmas kikapcsolódásra vágyik!

A bejegyzés trackback címe:

https://onstage.blog.hu/api/trackback/id/tr982704091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása