bM 2012. március 9. 09:43

Csodás pesti álom

Február 19-én mutatta be az m1 Kálloy Molnár Péter Pesti álom című stand-up elemeket is felhasználó koncertjének felvételét. A felvétel még 2010-ben készült, de Kálloy azóta is rendszeresen fellép a Pesti álommal, ahogy tette ezt 2011. május 5-én is a Corvinus Egyetemi Napokon (CEN), ahol volt szerencsém látni. De mi az a CEN? Az egyetemi napokat a Közgáz Campus két legnagyobb diákszervezete, a Közgáz HÖK és az ÖCSI szervezi évről évre; zenei és kulturális fesztivál mely általában három napot ölel fel május elején. A 2011-es CEN viszont nem volt teljesen átlagos.

Történt ugyanis május 4-én reggel, a CEN második napján, hogy kiszivárgott egy felsőoktatási törvénykoncepció, mely szerint a Corvinust felnégyelnék, azon belül a Közgázt pedig kettészednék. Abban a pillanatban a CEN a corvinusosok tiltakozóplatformjává vált, nem kevés médiavisszhanggal. Ebbe környezetbe csöppent bele csütörtökön Kálloy Molnár Péter.

Nem volt könnyű dolga, hisz egy feszült közegbe érkezett színházi–stand-up–koncert műsorával, ráadásul egy csúnyán csúszásban lévő programba. Annyi kell hozzá, háromnegyed órával később tudtak kezdeni a tervezettnél, így a koncert is legalább kétharmadára kellett hogy rövidüljön a megszokotthoz képest, így a színházi körítés, egy-két dal és a stand up egy része is kimaradt. Egy szó mint száz, a sikerért meg kellett szenvedniük.

No, ha már itt járunk, akkor viszont nézzük meg azt is kiről írok már egy ideje. Kálloy Molnár Pétert a nagy többség ismeri: ha nem a Beugróból, akkor az Üvegtigrisből, a Kútfejekből, más filmből/sorozatból vagy a színházból (például Kövek a zsebben, S.Ö.R.). Tehát színész. Az elég természetes, ha egy szinész énekel, manapság még az is, ha koncertezik, főleg, ha tudjuk, hogy az illető játszotta a Rocky Horror Showban Frank-N-Furter szerepét. No, de ha már Rocky, Kövek a zsebben és S.Ö.R., érdemes megemlíteni, hogy ezeket az előadásokat nem más fordította és rendezte, hanem Kálloy Molnár Péter. És bizony nem ezek az egyetlen darabok, nemrégiben például a Macbethet vitte színpadra.

Foglalkozásainak listája viszont nem ért véget, sőt koncertünk szempontjából a két legfontosabb még most következik: költő és zeneszerző. Így a koncert sem holmi showtune- és Máté Péter-válogatás, ahogy azt megszokhattuk minden énekes–színésztől. Kálloy Molnár Péter bizony saját verseit adja elő megzenésítve a színpadon, közönségjátékokkal és más szórakoztató elemekkel, valamint a Hrutka Róbert Banddel kiegészülve. Nos, ezek közül minden megérne egy misét, de mivel a zenekar teljesítményéből a hangosításnak hála, sokat nem tudtunk érzékelni, maradjunk a többi elemnél.

plázacica, ne te nyávogj,
vesztendbe rohansz,
árkád szemű, mammut lábú,
mommá’ mit rohansz?
arénázz apáddal, itt vagy pólustalan
korábban a koránál
beintesz kórosan*
*be in teszkó® osan

A dalok a szerző eddigi két nagylemezéről kerültek ki, a 2008-as A nő utánról és a két évvel későbbi Pesti álomról, mely utóbbi a koncert címét is adta. Az előadott dalok egyébként nagyon jól lettek kiválogatva, az albumok legjobbjai, talán csak az „Édes bombanő” helyett hallgattam volna meg inkább az „Úton”-t (ez a felvételen szerepel, az CEN-en csak az időhiány miatt nem hangzott el) és a „Body builder blues” helyett az „Erkély-jelenet”-et. A koncerten felhangzik még a „Zongorán  kísért a múlt” helyben rögtönzött sorokkal (hammond-orgonán kísért a múlt), a címadó „Pesti álom”, a „Mezőcsát”, az érzelmes „Érintetlen hó”, a „Mennyország utca 6.”, a felvételen pantomim játékkal kísért „Pillangó”, Kálloy egyik személyes kedvence a „Még és még” és a „Plázálom”, melyből fentebb idéztem.

A dalok szövegeire egytől egyig érdemes odafigyelni, hisz mind tartalmas. A dalok nem csak CD-ről vagy iPodról hallgatva szórakoztatóak, de úgy is, ha közben látjuk Kálloyt a színpadon (főleg élőben, de akár az MTV Videótárban is). Én mindenkinek csak ajánlani tudom.

Nos, eme koncertfelvétel esetében fel sem merül, hogy csak reprodukció, vagy saját érvényű műalkotás akar-e lenni. Minden esetre az elmúlt majd’ két évet, amíg a polcon voltak a felvételek, nem az anyag vágásának tökéletesítésével töltötték. Ettől eltekintve, azoknak, akik nem tudtak részt venni a művész koncertjein, azért érdemes legalább így megnéznie.

A bejegyzés trackback címe:

https://onstage.blog.hu/api/trackback/id/tr734207958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása