bM 2012. február 26. 20:58

Nyávogás groteszken

A Macskajáték című Örkény-darabot én nagyon szeretem. Nemcsak azért, mert egyik legkedvesebb íróm talán legnépszerűbb darabja, nemcsak elbűvölő szerkezete miatt, nemcsak azért mert a szolnoki Szigligeti Színházban tartották az ősbemutatóját, hanem azért is, mert a mű keretét képező fotón az Alcsi-szigeti Holt-Tisza partján, a lejtőn lefelé futó két lány képe a saját gyermekkoromat juttatja eszembe – még ha nem is olyan távlatból mint Orbánnénak és Gizának.

A magyar drámairodalomban előkelő szerepet tölt be a mű. Nem meglepő, hogy most is van színház, melynek repertoárjában megtalálható. Az Örkény Színház 2009. október 9-én mutatta be, s a mindenkori budapesti tizenkettedikesek és a magamfajta kultúrára szomjas vidéki egyetemisták örömére havi egy előadással azóta is műsoron tartja.


Molnár Piroska, Pogány Judit és Kerekes Éva (©Örkény István Színház)

Jómagam Szolnokon, a Szigligetiben láttam először a Macskajátékot még 2005-ben. Eredeti otthonában, Sorin Militaru rendezésében, Almási Évával, Tímár Évával és Császár Gyöngyivel a főbb szerepekben engem rögtön elvarázsolt. Idén Mácsai Pál rendezésében, az Örkényben már régi ismerősként köszönthettem a darabot.

Pedig ez az előadás inkább volt Mácsai Pál rendezése, mint a darab. Molnár Piroska és Pogány Judit nagyszerűen alakít a két főszerepben, ám a tragikomédiára alig lehet ráismerni. Félreértés ne essék, nem a történet vesz más irányt, vagy a kontextus változott meg, csak a drámából Mácsai Gáspár Ildikó segítségével kiszabdalt számos részletet, és a keletkező lyukakat a kisregény vonatkozó szakaszaival pótolta ki, monológ formájában. Ennek alapvetően két eredménye lett: a groteszk a groteszknél is groteszkebb lett,  míg a cselekmény az azzal most ismerkedők számára nehezebben követhető.

Ez persze nem jelenti azt, hogy az előadás ne lenne jó, csak a teljes élményhez érdemes megnézni legalább Makk Károly filmjét is. Emellett az már csak szőrszálhasogatás, hogy ha a színpad jobb oldalán volt a lemezjátszó, akkor miért balról szólt a zene.

A bejegyzés trackback címe:

https://onstage.blog.hu/api/trackback/id/tr704204424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása